dinsdag 2 februari 2010

Filmbezoek stijgt fors

Het aantal mensen dat vorig jaar een bezoek bracht aan de bioscoop is met 3,6 miljoen gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Die forse stijging maakte de Nederlandse Federatie van Cinematografie dinsdag bekend.

Ondanks de recessie en de 4,8% hogere entreeprijzen kochten vorig jaar 27 miljoen mensen een kaartje voor de film. Het is 30 jaar geleden dat er zoveel mensen naar de bios gingen. De meest recente Harry Potter trok het grootste aantal bezoekers en bracht met 11,3 miljoen euro ook het meeste geld in het laatje. De animatiefilm Ice Age 3 (9 miljoen euro) en Komt een vrouw bij de dokter (7 miljoen) lieten de kassa eveneens flink rinkelen.

Laatstgenoemde film voert ook de Nederlandse top-drie aan, gevolgd door De Storm en Oorlogswinter. Het marktaandeel van Nederlandse films daalde van 17,8 naar 17,4%. Voorzitter Wilco Wolfers van de filmfederatie schrijft de stijging van het bioscoopbezoek toe aan de diversiteit van het aanbod, de opening van nieuwe en moderne bioscopen en technische innovaties als 3D.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten