dinsdag 2 februari 2010

Imax rukt op in bioscopen

Steeds meer films worden vertoond op schermen die zijn aangepast door Imax. Door de aanpassingen genieten bezoekers van grotere en golvende schermen, ultra high definition en luidsprekers die de grond laten trillen.

De studio Twentieth Century Fox investeerde 380 miljoen dollar in de film `Avatar` van regisseur James Cameron. Om extra aandacht voor de film te genereren werd Imax ingeschakeld. Tijdens het eerste weekend dat Avatar wereldwijd draaide, was de film te zien via 261 Imax schermen. Volgens Fox zijn Imax-vertoningen goed voor 14% van de omzet van Avatar. Inmiddels heeft de film ruim 1 miljard dollar opgeleverd. Van de tien films die in 2009 de hoogste omzet in het eerste weekend van vertoning behaalden, werden negen films vertoond via Imax schermen. Jeffrey Katzenberg, ceo van Dreamworks, stelt dat via Imax een ouderwets evenement wordt aangeboden waardoor consumenten worden gestimuleerd om huis en tv te verlaten.

Imax ontvangt 12,5% van elk kaartje dat filmstudio`s via bioscopen verkopen. Dat leverde in 2008 een bedrag op van 106,2 miljoen dollar en in 2009 naar verwachting 157,1 miljoen dollar. Daar blijft 5,8 miljoen dollar winst van over. In 2010 zal de mondiale capaciteit van Imax schermen worden uitgebreid met 50%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten